Koloskopi, Gastroskopi, Kapselendoskopi

Endoskopicentrum


Tremedikus Endoskopicentrum


Endoskopi är en sammanfattande benämning på invärtes undersökningar av mag-tarmkanalens olika delar. Vid koloskopi undersöker man tjocktarmen och vid gastroskopi övremagtarmkanalen (matstrupe, magsäck och tolvfingertarm). Man använder en tunn, böjlig slang försedd med en kamera, för att både visuellt kunna bedöma slemhinnan men också ta vävnadsprov eller andra mer avancerade åtgärder.

Vi som utför undersökningarna är alla mycket erfarna medicinska gastroenterologer, och ledande inom området. Självklart använder vi den senaste tekniken och är dessutom specifikt utbildade för att göra undersökningarna så smärtfritt som möjligt. Givetvis ges även sederande och smärtstillande läkemedel för att undersökningen ska bli så behaglig som möjligt. Vi kvalitetssäkrar alla våra undersökningar för att säkerställa att bästa undersökningsteknik och hygien följs.Gastroskopi


Gastroskopi är en undersökning av matstrupe, magsäck och tolvfingertarm. Gastroskopet leds ner till magsäcken genom munnen. Förutom inspektion kan man ta vävnadsprov och utgöra mindre ingrepp. 

Undersökningen tar oftast bara 2-5 minuter. Lokalbedövning i svalget används för att dämpa kväljningsreflexerna. Vid behov kan även lugnande medicin ges. Undersökningen gör inte ont men kan upplevas obehaglig. Man kan andas som vanligt genom näsa eller mun, under hela undersökningen.

Denna undersökning görs ofta i samband med utredning av exempelvis magsår, halsbränna, magmunsbråck, magsäckscancer eller glutenintolerans.


Förberedelse inför din undersökning


Du måste varit fastandes 6 timmar innan undersökningen. Detta gäller både mat och dryck.


Efter undersökningen


Man kan äta och dricka när svalgbedövningen släppt, efter ca 60 min. Har du fått lugnande medicinering är det olämpligt att köra bil under dagen.

Resultatet på undersökningen får du besked om direkt. Det tar ca 2-4 veckor för analys av vävnadsprover om detta tagits vid undersökningen.https://i2.wp.com/www.tremedikus.se/wp-content/uploads/2017/01/gastro.jpg?w=1200&ssl=1

Koloskopi

Koloskopi är en undersökning av tjock och ändtarm. Ett koloskop förs in via ändtarmen och därefter passerar genom hela tjocktarmen upp till blindtarmens mynning och tunntarmens nedre del. Undersökningen visar om det finns tarmfickor (divertiklar), inflammation, sår, polyper eller tumörer. Vid behov tas vävnadsprov, eller utförs ingrepp, som till exempel att ta bort polyper. Provtagning och mindre ingrepp utförs utan obehag eller smärta.

Undersökningen tar ca 30 minuter. Vi ger smärtstillande och avslappnande läkemedel vid behov.


Förberedelse inför din undersökning


För att undersökningen ska lyckas krävs förberedelser, som startar redan en vecka innan undersökningen. Recept på laxeringsmedel skickas elektroniskt och instruktioner för laxering finner du på nedan länk

Instruktioner inför din koloskopiundersökning: Ladda ned PDF:en här. 

Följ instruktionerna noggrant då en ren tarm är förutsättning för en lyckad undersökning.


Efter undersökningen


Man kan äta och dricka som vanligt direkt efter undersökningen. Har du fått lugnande eller smärtstillande medicinering är det olämpligt att köra bil under dagen.

Resultatet på undersökningen får du besked om direkt. Det tar ca 2-4 veckor för analys av vävnadsprover om detta tagits vid undersökningen.https://i2.wp.com/www.tremedikus.se/wp-content/uploads/2017/01/tt.jpg?w=1200&ssl=1

Kapselendoskopi


Kapselendoskopi är en diagnostisk undersökning där man med hjälp av en liten kameraförsedd kapsel, stor som en större medicintablett, undersöker tunntarmens slemhinna. Kapsel som passerar på naturlig väg genom tarmen samtidigt som den tar bilder. Bilderna överförs sedan till en datorenhet där bilderna granskas.

Vanligen görs undersökningen i samband med utredning av blodbrist där blödningskälla ej hittats vid gastro- eller koloskopi. En annan vanlig orsak är Crohns sjukdom som kan vara lokaliserad i tunntarmen.
https://i2.wp.com/www.tremedikus.se/wp-content/uploads/2018/12/image-mobile-capsule-bg.png?w=1200&ssl=1

Rekroskopi / Proktoskopi


Rektoskopi innebär att endast ändtarmen undersöks med hjälp av ett rörformat instrument. Ett mindre instrument, proktoskop, används för att undersöka området just innanför ändtarmsöppningen.
Undersökning tar endast några minuter, och brukar inte göra ont. Som förberedelse behöver man ibland ta ett mikrolavemang 1-2h före undersökningen (Microlax eller klyx som finns receptfritt på apoteket) för att tarmen ska bli ren.
Oftast görs undersökningen i samband med att det blöder eller kommer slem från ändtarmen. Vanliga tillstånd som undersöks och åtgärdas är hemorrojder, slemhinnesprickor i anal kanalen, analklåda eller hudflikar.
https://i2.wp.com/www.tremedikus.se/wp-content/uploads/2019/12/rektoskopi.png?w=1200&ssl=1
Logotyp_TreMedikus_neg_tagline liten

Vi bedriver specialistvård med fokus på mag- och tarmbesvär, men även inom det invärtesmedicinska området. Vår mottagning drivs av specialistläkare, med flexibla öppettider och garanterat korta väntetider.