Allt för din mage

Endoskopi


Endoskopi


Endoskopi är en sammanfattande benämning på invärtes undersökningar där man använder en böjlig, styrbar slang försedd med en kamera. Man kan i samband med undersökningen granska tarmslemhinnan efter förändringar, ta prover för mikroskopisk undersökning och utföra terapeutiska ingrepp som att plocka bort polyper med mera. 

Våra endoskopister som utför undersökningarna är erfarna gastroenterologer, och ledande inom området. Utöver högkvalitativ utrustning är vi utbildade för att göra undersökningarna så smärtfritt som möjligt. Givetvis ges även sedering och smärtstillande läkemedel om så önskas. Gastroskopi


Gastroskopi är en undersökning av matstrupe, magsäck och tolvfingertarm. Gastroskopet leds ner till magsäcken genom munnen. Förutom inspektion kan man ta vävnadsprov och utgöra mindre ingrepp. 

Undersökningen tar oftast bara 2-5 minuter. Lokalbedövning i svalget används för att dämpa kväljningsreflexerna. Vid behov kan även lugnande medicin ges. Undersökningen gör inte ont men kan upplevas obehaglig. Man kan andas som vanligt genom näsa eller mun, under hela undersökningen.

Denna undersökning görs ofta i samband med utredning av exempelvis magsår, halsbränna, magmunsbråck, magsäckscancer eller glutenintolerans.


Förberedelse inför din undersökning


Du måste varit fastandes 6 timmar innan undersökningen. Detta gäller både mat och dryck.


Efter undersökningen


Man kan äta och dricka när svalgbedövningen släppt, efter ca 30 min. Har du fått lugnande medicinering är det olämpligt att köra bil under dagen.

Resultatet på undersökningen får du besked om direkt. Det tar ca 2-4 veckor för analys av vävnadsprover om detta tagits vid undersökningen.https://i2.wp.com/www.tremedikus.se/wp-content/uploads/2017/01/gastro.jpg?w=1200&ssl=1

Koloskopi

Koloskopi är en undersökning av tjock och ändtarm. Ett koloskop förs in via ändtarmen och därefter passerar genom hela tjocktarmen upp till blindtarmens mynning och tunntarmens nedre del. Undersökningen visar om det finns tarmfickor (divertiklar), inflammation, sår, polyper eller tumörer. Vid behov tas vävnadsprov, eller utförs ingrepp, som till exempel att ta bort polyper. Provtagning och mindre ingrepp utförs utan obehag eller smärta.

Undersökningen tar ca 30 minuter. Vi ger smärtstillande och avslappnande läkemedel vid behov.


Förberedelse inför din undersökning


För att undersökningen ska lyckas krävs förberedelser, som startar redan en vecka innan undersökningen. Recept på laxeringsmedel skickas elektroniskt och instruktioner för laxering finner du på nedan länk

Instruktioner inför din koloskopiundersökning: Ladda ned PDF:en här. 

Följ instruktionerna noggrant då en ren tarm är förutsättning för en lyckad undersökning.


Efter undersökningen


Efter undersökningen kan man uppleva att magen känns spänd och uppblåst på grund av luft som blåst in i tarmen. När luften kommer ut brukar obehaget försvinna. Man kan äta och dricka som vanligt direkt efter undersökningen. Har du fått lugnande eller smärtstillande medicinering är det olämpligt att köra bil under dagen.

Resultatet på undersökningen får du besked om direkt. Det tar ca 2-4 veckor för analys av vävnadsprover om detta tagits vid undersökningen.https://i1.wp.com/www.tremedikus.se/wp-content/uploads/2017/01/tt.jpg?w=1200&ssl=1

Kapselendoskopi


Kapselendoskopi är en diagnostisk undersökning där man med hjälp av en liten kameraförsedd kapsel, stor som en större medicintablett, undersöker tunntarmens slemhinna. Kapsel som passerar på naturlig väg genom tarmen samtidigt som den tar bilder. Bilderna överförs sedan till en datorenhet där bilderna granskas.

Vanligen görs undersökningen vid oklar blödning inom magtarmkanalen där gastro- och koloskopi ej kunnat påvisa någon blödningskälla. Vid misstanke om Crohns sjukdom . Tumördiagnostik. 
https://i2.wp.com/www.tremedikus.se/wp-content/uploads/2018/12/image-mobile-capsule-bg.png?w=1200&ssl=1
Logotyp_TreMedikus_neg_tagline liten

Vi bedriver specialistvård med fokus på mag- och tarmbesvär, men även inom det invärtesmedicinska området. Vår mottagning drivs av specialistläkare, med flexibla öppettider och garanterat korta väntetider.

Nyheter/blogginlägg