Känn dig trygg

ÄndtarmsbesvärMed ändtarmsbesvär menas sjukdomar i och kring ändtarmsöppningen. Denna grupp av sjukdomar omfattar bl.a hemorrojder, slemhinnesprickor, polyper,  fistlar och hudflikar.

Samtliga dessa kan ge besvär som smärta vid tarmtömning, blod i avföringen och/eller svårigheter att hålla sig ren.


Hemorrojder


Hemorrojder är den vanligaste sjukdomen i området i och runt ändtarmsöppningen. Mer än hälften av alla människor utvecklar hemorrojder, vanligtvis efter 30-års åldern. Hemorrojder är förstorad, utbuktande slemhinna som innehåller blodkärl. Inre hemorrojder har sitt ursprung från hemorrojdkuddarna högre upp i analkanalen. Dessa kan ge röda blödningar utan smärta. Hemorrojden kan vid toalettbesök tränga ned till och eventuellt igenom ändtarms- mynningen. Smärta får man först då hemorrojden fastnar och svullnar upp.

Behandling

Vid milda symtom räcker det med intag av bulkmedel och eventuell lokalbehandling med xyloproct/sheriproct..

Vid ökade besvär används gummibandsbehandling: hemorrojden slyngas med ett gummiband, varvid hemorrojdens blodförsörjning stryps och efter 7-10 dagar ramlar av. Behandlingen sker på mottagningen och utan större besvär. Proceduren kan upprepas efter en månad till patienten blir besvärsfri.


Analklåda


Specialister inom invärtesmedicin handlägger symptom och sjukdomar och symptom från nervsystemet. Till exempel yrsel, huvudvärk, eller känsel och kraftnedsättning i kroppen. Uppföljande behandling efter sjukdomar och förebyggande av exempelvis stroke är också inom ramen för en invärtesmedicinsk specialitet.


Sprickor och fissurer


Lungsjukdomar är mycket vanligt och innefattar våra folksjukdomar som KOL, astma, och allergier. Vi utreder och behandlar alla vanliga symptom och besvär från andningsorganen.


Hudflikar


Symptom från sjukdomar i blodsystemet kan vara diffusa och svårtolkade, allt från knappt några besvär alls till svårt illabefinnande med viktnedgång, trötthet och knölar på kroppen. Blodbrist exempelvis handläggs i första hand av en specialist i invärtesmedicin och vid behov kan remiss till en specialist i blodsjukdomar utfärdas.


Diabetes


Diabetes är en folksjukdom som kan leda till komplikationer hos många organ i kroppen. Men med optimerad blodsockerkontroll så kan man undvika komplikationer. Vi hjälper till med medicinjustering och livsstilsråd för att ge dig bästa förutsättningar för din diabetes.


Logotyp_TreMedikus_neg_tagline liten

Vi bedriver specialistvård med fokus på mag- och tarmbesvär, men även inom det invärtesmedicinska området. Vår mottagning drivs av specialistläkare, med flexibla öppettider och garanterat korta väntetider.

Nyheter/blogginlägg